Relacja z Festiwalu Rybnego

W miniony weekend, w sobotę 21 września,  po raz drugi , odbył się w Kołobrzegu Festiwal Rybny. W tym roku, udało nam się połączyć siły i wspólnie z  Miastem Kołobrzeg,  Powiatem Kołobrzeskim, Piracką Przygodą, Organizacją Producentów Ryb Bałtyk, ORŁ –PR (Organizacją Rybaków Łodziowych –Producentów Rybnych), Kołobrzeską Grupą Producentów Ryb SP Z O O,  Gminami, Zarządem Portu Morskiego, Eurodeskiem,  Zespołem Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego, zespołami artystycznymi (Amber, La Passion, Zaja i VSDS ), Zespołem Szkół Morskich im. Polskich Rybaków i Marynarzy, Hotelem Lambert  z Ustronia Morskiego, OSP Tryton, Muzeum Oręża Polskiego  oraz wieloma innymi podmiotami zorganizować imprezę promującą  rybołówstwo.

Zazwyczaj pustawa, o tej porze roku, Marina Solna w Porcie Jachtowym,  zapełniła się licznie przybyłymi mieszkańcami Kołobrzegu, turystami i kuracjuszami. Staraliśmy się, aby każdy z  odwiedzających Marinę znalazł w tym dniu coś dla siebie.

Imprezę w dynamiczny i profesjonalny sposób poprowadził Pan Kamil Lepa,  na co dzień pracujący w Lambert Hotel. Właścicielka hotelu Pani  Ewa Laskoska osobiście  zadbała o to, aby  sala, gdzie  odbywał się konkurs kulinarny i odwiedzali nas goście, przypominała wnętrze  wytwornej restauracji. Prowadzącego Festiwal  Pana Kamila  wspierała  doświadczona dziennikarka i żeglarka-kaphornowiec, uczestniczka rejsów najważniejszych polskich żaglowców, m.in. „Daru Młodzieży”, „Zawiszy Czarnego”, „Iskry” i „Fryderyka Chopina”, Pani Mira Urbaniak.

Na Festiwalu mieliśmy przyjemność gościć  Prezydent Kołobrzegu Panią Annę Mieczkowską, Wiceprezydent Kołobrzegu Panią  Ilonę Grędas-Wójtowicz oraz Zastępcę  Dyrektora  Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie Pana Krzysztofa Beresta.

Organizacje Producentów Rybnych,  Szkoła nr 2 im. Bolesława Krzywoustego jak i Rada Sołecka z Charzyna  zadbały o to, aby wszyscy mogli spróbować różnych potraw przyrządzonych z ryb bałtyckich warzyw i grzybów. Chętni ustawiali się w długich kolejkach do stoisk serwujących hamburgery rybne, kanapki z ryby, śledzie w różnych postaciach, pikantną zupę rybną oraz smażoną rybę „z blachy”. Poczęstunek był darmowy, ale wystawcy zbierali datki na kołobrzeskie Hospicjum.

Dzieci uczestniczyły w zabawach i konkursach  organizowanych przez znanego kołobrzeskiego Pirata Pana Tadeusza Waśko, miały też możliwość zrobienia sobie zdjęć w pirackim atelier fotograficznym ,,Szafa Pirata’’.

Podczas Festiwalu swoje stoisko promocyjne z konkursem i nagrodami na temat wiedzy o Unii Europejskiej miał również Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct Kołobrzeg.

Festiwal Rybny był też  doskonałą okazją do degustacji potraw przyrządzonych na oczach publiczności, oraz oferował możliwość wzięcia udziału w konkursie kulinarnym dla wszystkich chętnych a nie tylko dla profesjonalistów. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tradycyjnej i nowoczesnej. Do przewodzenia jury konkursu kulinarnego, zaprosiliśmy restauratorkę i znawcę kuchni Panią Barbarę Bielę, Zastępcę Szefa Kuchni z Lambert Hotel Pana Dawida Kufla oraz osobę  z publiczności mieszkankę Kolobrzegu  Panią Alicję Wypart.

Pierwsze  miejsce w konkursie kulinarnym na danie nowoczesne zajął Seweryn Jaśkiewicz, uczeń Zespołu Szkół nr 2 w Kołobrzegu, który przygotował bardzo kolorową potrawę z dorsza , kaszy i warzyw.   Z potraw tradycyjnych, pierwsze  miejsce zajął ,,śledzik w paprykowym okienku’’ w wykonaniu Pana Antoniego Radomskiego.  Wszyscy uczestnicy Konkursu zostali obdarowani bardzo atrakcyjnymi nagrodami, które ufundował Powiat Kołobrzeski oraz Lambert Hotel z Ustronia Morskiego.

W trakcie próbowania potraw rybnych można było podziwiać występy artystyczne kołobrzeskich grup tanecznych. Dzięki zaangażowaniu Pani Małgorzaty Grotto udało się zorganizować wspaniały, kolorowy pokaz taneczny (zaprezentowały się: Klub Tańca Sportowego AMBER Kołobrzeg, Vigor Styl Dance Studio VSDS oraz Zaja Stowarzyszenie). Po występie tanecznym miejsce na scenie zajęli Bębniarze  a zaraz po ich oryginalnym występie można   było posłuchać spokojnej  muzyki celtyckiej w wykonaniu  zespołu DAIR.

Delegacja Rybaków w składzie Pani Agnieszka Warsicka, Pani Agnieszka Bednarek oraz Pani Maria Gościniak złożyła  wiązanki kwiatów pod tablicą pamiątkową ,, Zginęli na morzu’’. Panie Prezydent Kołobrzegu wraz  z  innymi delegacjami również oddały hołd zaginionym na morzu.   W trakcie składania kwiatów uczniowie Zespołu Szkół Morskich zaciągnęli wartę  przy tablicy i odpalili symboliczne flary.

Nowością w tym roku była, zorganizowana przez Panią  Mirę Urbaniak, Parada Morska jednostek z pochodniami. W Paradzie brały udział min. żaglowce zrzeszone w kołobrzeskim klubie jachtowym Joseph Conrad oraz kutry z Kołobrzegu: KOŁ 111 należący do Pana Władysława Wójtowicza, KOŁ 124 Pani Agnieszki Bednarek oraz jednostka  Ark, należąca do Pana Krzysztofa W. Dubois .

Piękny rejs z flarami zaczął się w Marinie Solnej. Jednostki wypłynęły w kierunku  molo, gdzie mogli oglądać je zgromadzeni turyści. W tym czasie, na molo,  pojawili się bracia kurkowi z Kołobrzeskiego  Bractwa Kurkowego. O zachodzie słońca około godz. 19:00  oddali dwa strzały z czarnoprochowej armaty. Jednocześnie   na żaglówkach i kutrach zostały  odpalone flary. Było to nasze symboliczne ,,Pożegnanie Słońca’’.

Wieczorem w Reducie Morast, w Porcie Jachtowym, odbyła się ,,Rybacka biesiada’’. Podczas degustacji zupy pomidorowej na łososiu i śledzia z sosem krewetkowym, można było posłuchać na żywo, ballad oraz pieśni kubryku w wykonaniu Pawła Mallka.

Festiwal Rybny   został dofinansowany  ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w zakresie działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” , Priorytet 4, oraz ze środków Powiatu Kołobrzeskiego i Miasta Kołobrzeg.

Zapraszamy do naszej festiwalowej galerii, którą min. przygotował dla nas  znany fotoreporter kołobrzeski Pan Kazimierz Ratajczyk. Pan Kazimierz od lat fotografuje  morze, pracę marynarzy i rybaków na morzu więc nie mogło go zabraknąć na Festiwalu Rybnym :-).