W ubiegłą sobotę, w Marinie Solnej w Kołobrzegu, odbyła się impreza pn. „Festiwal Rybny”, której organizatorem było Stowarzyszenie Rybacka Lokalna Grupa Działania „Morze i Parsęta”. Nie zabrakło atrakcji zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, między innymi: program „Piracka Przygoda”, „Chrzest Morski”, gry i zabawy organizowane przez Urząd Marszałkowski, gdzie można było wygrać nagrody rzeczowe i słodycze. Nie zabrakło lokalnych przysmaków z ryb i przetworów rybnych, pierogów, pysznego smalcu, chleba i ogórków kołobrzeskich. Na odwiedzających czekała darmowa degustacja zupy rybnej. Całość uświetniły występy zespołów szantowych „Gumowe Szekle” oraz kołobrzeski młodzieżowy zespół szantowy pod dyrekcją Pana Bolko Slużewskiego oraz Macieja Wodza.
Główną atrakcją był konkurs kulinarny pn. „Dania z restauracji Barka w nowej odsłonie”, do którego zgłoszono jedenaście potraw w różnych kategoriach.
W kategorii Szkoły Gastronomiczne – pierwsze miejsca w kategoriach; przystawka, danie główne i deser zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego z daniami: tatar ze śledzia z majonezem szczypiorkowym; polędwica z dorsza z czarną soczewicą i pieczonymi orzechami oraz pure z palonego kalafiora; pudding chia z mlekiem kokosowym, konfiturą z jeżyn i miodem. Wykonawcami tych dań byli uczniowie: Kacper Wąsowicz i Seweryn Jaśkiewicz pod opieką Pani Katarzyny Olszak.
Drugie miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Ekonomiczno Hotelarskich im. Emilii Gierczak, Piotr Kara, z daniem /przystawką/- tatar z łososia aromatyzowanego z figą w towarzystwie awokado. Opiekunem był Pan Marcin Grzeszczyk.
W kategorii Amatorzy/ Danie główne:
pierwsze miejsce zdobył Tadeusz Waśko – z zupą pomidorową na łososiu;
drugie miejsce – Elżbieta Kuczma Gospodarstwo „Zagon” – Kapuśniak rybny z grzybami;
W kategorii Amatorzy/ przystawka:
pierwsze miejsce – Maciej Szyszka – Śledź w oleju po turecku;
drugie miejsce – Edmund Smoliński – Śledzie babci i dziadka
trzecie miejsca Ex aequo:
Stowarzyszenie Feniks – Ryba po grecku;
Barbara Samborska – Śledź bałtycki w zalewie octowej;
Sołectwo Świecie Kołobrzeskie – Pierogi z wędzonym pstrągiem, twarogiem i ziołami.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy i gratulujemy wygranych.
https://miastokolobrzeg.pl/wiadomosci/17882-kolobrzeg-pod-znakiem-ryby-foto.html
https://www.informacje.kolobrzeg.pl/index.php/miastokg/6630-pierwszy-festiwal-rybny-za-nami-wideo
http://www.pomorzezachodnie360.pl/prow