W miniony weekend, w sobotę 21 września, po raz drugi , odbył się w Kołobrzegu Festiwal Rybny. W tym roku, udało nam się połączyć siły i wspólnie z Miastem Kołobrzeg, Powiatem Kołobrzeskim, Piracką Przygodą, Organizacją Producentów Ryb Bałtyk, ORŁ –PR (Organizacją Rybaków Łodziowych –Producentów Rybnych), Kołobrzeską Grupą Producentów Ryb SP Z O O, Gminami, Zarządem Portu Morskiego, Eurodeskiem, Zespołem Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego, zespołami artystycznymi (Amber, La Passion, Zaja i VSDS ), Zespołem Szkół Morskich im. Polskich Rybaków i Marynarzy, Hotelem Lambert z Ustronia Morskiego, OSP Tryton, Muzeum Oręża Polskiego oraz wieloma innymi podmiotami zorganizować imprezę promującą rybołówstwo.
Zazwyczaj pustawa, o tej porze roku, Marina Solna w Porcie Jachtowym, zapełniła się licznie przybyłymi mieszkańcami Kołobrzegu, turystami i kuracjuszami. Staraliśmy się, aby każdy z odwiedzających Marinę znalazł w tym dniu coś dla siebie.
Imprezę w dynamiczny i profesjonalny sposób poprowadził Pan Kamil Lepa, na co dzień pracujący w Lambert Hotel. Właścicielka hotelu Pani Ewa Laskoska osobiście zadbała o to, aby sala, gdzie odbywał się konkurs kulinarny i odwiedzali nas goście, przypominała wnętrze wytwornej restauracji. Prowadzącego Festiwal Pana Kamila wspierała doświadczona dziennikarka i żeglarka-kaphornowiec, uczestniczka rejsów najważniejszych polskich żaglowców, m.in. „Daru Młodzieży”, „Zawiszy Czarnego”, „Iskry” i „Fryderyka Chopina”, Pani Mira Urbaniak.
Na Festiwalu mieliśmy przyjemność gościć Prezydent Kołobrzegu Panią Annę Mieczkowską, Wiceprezydent Kołobrzegu Panią Ilonę Grędas-Wójtowicz oraz Zastępcę Dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie Pana Krzysztofa Beresta.
Organizacje Producentów Rybnych, Szkoła nr 2 im. Bolesława Krzywoustego jak i Rada Sołecka z Charzyna zadbały o to, aby wszyscy mogli spróbować różnych potraw przyrządzonych z ryb bałtyckich warzyw i grzybów. Chętni ustawiali się w długich kolejkach do stoisk serwujących hamburgery rybne, kanapki z ryby, śledzie w różnych postaciach, pikantną zupę rybną oraz smażoną rybę “z blachy”. Poczęstunek był darmowy, ale wystawcy zbierali datki na kołobrzeskie Hospicjum.
Dzieci uczestniczyły w zabawach i konkursach organizowanych przez znanego kołobrzeskiego Pirata Pana Tadeusza Waśko, miały też możliwość zrobienia sobie zdjęć w pirackim atelier fotograficznym ,,Szafa Pirata’’.
Podczas Festiwalu swoje stoisko promocyjne z konkursem i nagrodami na temat wiedzy o Unii Europejskiej miał również Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct Kołobrzeg.
Festiwal Rybny był też doskonałą okazją do degustacji potraw przyrządzonych na oczach publiczności, oraz oferował możliwość wzięcia udziału w konkursie kulinarnym dla wszystkich chętnych a nie tylko dla profesjonalistów. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tradycyjnej i nowoczesnej. Do przewodzenia jury konkursu kulinarnego, zaprosiliśmy restauratorkę i znawcę kuchni Panią Barbarę Bielę, Zastępcę Szefa Kuchni z Lambert Hotel Pana Dawida Kufla oraz osobę z publiczności mieszkankę Kolobrzegu Panią Alicję Wypart.
Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym na danie nowoczesne zajął Seweryn Jaśkiewicz, uczeń Zespołu Szkół nr 2 w Kołobrzegu, który przygotował bardzo kolorową potrawę z dorsza , kaszy i warzyw. Z potraw tradycyjnych, pierwsze miejsce zajął ,,śledzik w paprykowym okienku’’ w wykonaniu Pana Antoniego Radomskiego. Wszyscy uczestnicy Konkursu zostali obdarowani bardzo atrakcyjnymi nagrodami, które ufundował Powiat Kołobrzeski oraz Lambert Hotel z Ustronia Morskiego.
W trakcie próbowania potraw rybnych można było podziwiać występy artystyczne kołobrzeskich grup tanecznych. Dzięki zaangażowaniu Pani Małgorzaty Grotto udało się zorganizować wspaniały, kolorowy pokaz taneczny (zaprezentowały się: Klub Tańca Sportowego AMBER Kołobrzeg, Vigor Styl Dance Studio VSDS oraz Zaja Stowarzyszenie). Po występie tanecznym miejsce na scenie zajęli Bębniarze a zaraz po ich oryginalnym występie można było posłuchać spokojnej muzyki celtyckiej w wykonaniu zespołu DAIR.
Delegacja Rybaków w składzie Pani Agnieszka Warsicka, Pani Agnieszka Bednarek oraz Pani Maria Gościniak złożyła wiązanki kwiatów pod tablicą pamiątkową ,, Zginęli na morzu’’. Panie Prezydent Kołobrzegu wraz z innymi delegacjami również oddały hołd zaginionym na morzu. W trakcie składania kwiatów uczniowie Zespołu Szkół Morskich zaciągnęli wartę przy tablicy i odpalili symboliczne flary.
Nowością w tym roku była, zorganizowana przez Panią Mirę Urbaniak, Parada Morska jednostek z pochodniami. W Paradzie brały udział min. żaglowce zrzeszone w kołobrzeskim klubie jachtowym Joseph Conrad oraz kutry z Kołobrzegu: KOŁ 111 należący do Pana Władysława Wójtowicza, KOŁ 124 Pani Agnieszki Bednarek oraz jednostka Ark, należąca do Pana Krzysztofa W. Dubois .
Piękny rejs z flarami zaczął się w Marinie Solnej. Jednostki wypłynęły w kierunku molo, gdzie mogli oglądać je zgromadzeni turyści. W tym czasie, na molo, pojawili się bracia kurkowi z Kołobrzeskiego Bractwa Kurkowego. O zachodzie słońca około godz. 19:00 oddali dwa strzały z czarnoprochowej armaty. Jednocześnie na żaglówkach i kutrach zostały odpalone flary. Było to nasze symboliczne ,,Pożegnanie Słońca’’.
Wieczorem w Reducie Morast, w Porcie Jachtowym, odbyła się ,,Rybacka biesiada’’. Podczas degustacji zupy pomidorowej na łososiu i śledzia z sosem krewetkowym, można było posłuchać na żywo, ballad oraz pieśni kubryku w wykonaniu Pawła Mallka.
Festiwal Rybny został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w zakresie działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” , Priorytet 4, oraz ze środków Powiatu Kołobrzeskiego i Miasta Kołobrzeg.
Zapraszamy do naszej festiwalowej galerii, którą min. przygotował dla nas znany fotoreporter kołobrzeski Pan Kazimierz Ratajczyk. Pan Kazimierz od lat fotografuje morze, pracę marynarzy i rybaków na morzu więc nie mogło go zabraknąć na Festiwalu Rybnym :-).